Boekband door Daniel Knoderer, 1993

Boekband door Daniel Knoderer, 1993

Boekband door Daniel Knoderer, 1993

Expositie Topstukken KB

De Fransman Daniel Knoderer is een bandkunstenaar die bewust de grenzen van het vak opzoekt. Hij beperkt zich niet tot de traditionele materialen of de veelal rechthoekige vorm van het boek. Knoderer stoort zich ook niet aan het inzicht dat de band, als een product van toegepaste kunst, het hanteren en lezen niet al te moeilijk moet maken. Hij maakt boeken om naar te kijken.

Deze band, van rood kalfsleer en beschilderd papier, kleurde hij met viltstift en beplakte hij met plastic kinderspeelgoed. Het geheel doet denken aan pop-art en staat ver af van het klassiek gebonden boek. Knoderer bewijst met dit stuk dat ook boekbinders blijven zoeken naar nieuwe richtingen binnen hun door de traditie bepaalde ambacht.

Kom meer te weten over deze boekband bij het Geheugen van Nederland.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer Atlas Van der Hagen, ca. 1690. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

hhm-6-gr
Koning Willem I. Vervaardigd door H.J.W. de Roode,…
Fotoalbum Kriegserinnerungen (Rijksmuseum)">Fotoalbum Kriegserinnerungen (Rijksmuseum)
In deze laatste aflevering in de reeks Object van de Maand voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: