Boijmans koopt bijzonder werk Medardo Rosso

Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor 1,9 miljoen euro een beeld van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso aangekocht. Het gaat om Impression de Boulevard, Femme à la voilette (Impressie van de Boulevard, Vrouw met sluier) uit 1923.


De sculptuur is in het museum te bewonderen tussen (post-) impressionisten als Degas, Cézanne en Monet.

Er komt niet vaak werk van Medardo Rosso op de markt en toen dit beeld op de markt verscheen beschikte Boijmans Van Beuningen nauwelijks over eigen aankoopbudget. Onder meer het Mondriaan Fonds en Vereniging Rembrandt schoten te hulp zodat ‘Femme à la voilette’ toch kon worden aangekocht. Het museum:

“De verwerving brengt de Rotterdamse collectie en de Collectie Nederland naar een hoger niveau. Rosso wordt, meer nog dan zijn tijdgenoot, vriend en concurrent Auguste Rodin, gezien als dé kunstenaar die het impressionisme introduceerde in de beeldhouwkunst. De sculptuur maakt nu permanent onderdeel uit van de museumopstelling en komt prachtig tot zijn recht tussen impressionisten zoals Cézanne, Monet, Van Gogh en het beroemde danseresje van Degas. “

Femme à la voilette - Medardo Rosso, 1912 (Boijmans Van Beuningen)

Femme à la voilette – Medardo Rosso, 1912 (Boijmans Van Beuningen)

Centraal werk

Femme à la voilette is volgens het museum een centraal werk in het oeuvre van Rosso en binnen dit thema zijn persoonlijke favoriet.

- advertentie -

“Rosso slaagde er uitzonderlijk goed in het ‘vluchtige moment’ vast te leggen, zoals in het impressionisme in zwang was. Meer dan 28 jaar poogde hij het vloeiende beeld te vangen van een vrouw die de trappen van een kerk in Parijs afdaalt. Dit werk is de laatste versie die Rosso van dit thema maakte. Het fijne gladde gezicht komt tevoorschijn vanuit een grof reliëfrijk oppervlak.”

Vrijwel alle werken van de Italiaanse kunstenaar bevinden zich in museumcollecties. Naast Boijmans heeft in Nederland alleen het Kröller-Müller Museum twee werken van de Italiaanse impressionist.

De nieuwe opzet van het museum (Floris Visualisaties / VGM)
Het Van Gogh Museum heeft sinds deze week een andere museale inrichting.…
Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam - Henk Helmantel, 2012 (Groninger Museum)
Het Groninger Museum heeft het werk Gezicht op de noordmuur van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: