Boijmans krijgt herontdekte Guercino in bruikleen

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een werk in bruikleen gekregen van de zeventiende-eeuwse Italiaanse kunstschilder Guercino. Het werk, getiteld ‘David met het hoofd van Goliath’ (1657), werd lang gezien als een anoniem schilderij. Tot de Britse kunsthistoricus Nicholas Turner het identificeerde als zeker afkomstig van Guercino.

Guercino, David met het hoofd van Goliath (detail), 1657, collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard

Guercino, David met het hoofd van Goliath (detail), 1657, collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard

Het zeventiende-eeuwse schilderij ‘David met het hoofd van Goliath’ hing tientallen jaren onopgemerkt aan de wand in een kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Hoorn. In 2003 kwam het in de collectie van get hoogheemraadschap. Door een toevalligheid – de komst van een taxateur in verband met verzekering van de collectie – werd duidelijk dat het hier wel eens zou kunnen gaan om een heel bijzonder en kostbaar schilderij.

In de herfst van 2015 identificeerde de Guercinokenner Nicholas Turner het doek als een laat werk van deze grote Italiaanse meester. Giovanni Francesco Barbieri (1591-1666) – beter bekend als ‘Il Guercino’ (‘de schele’) – maakte onder meer een altaarstuk voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome en schilderde een beroemd geworden plafondfresco voor de Villa Ludovisi in deze stad. Guercino was een van de meest gevierde schilders van zijn tijd, met tientallen opdrachten voor altaarstukken. Hij behoort tot de grootste barokschilders van Europa en werkte voor Paus Gregorius XV. Ook de Franse koning Lodewijk XIII en de Engelse koning Karel I vroegen Guercino voor hun hof te komen werken, maar hij weigerde.

Massimiliano Stampa

‘David met het hoofd van Goliath’ werd vervaardigd in opdracht van Massimiliano Stampa, markies van Soncino, en toont een bekend bijbelverhaal: in een oorlog tussen de Israëlieten en Filistijnen velde de jonge herder David de Filistijnse reus Goliath met een welgemikte worp met zijn slinger. David maakte het karwei af door Goliath met diens eigen zwaard het hoofd af te houwen. Stampa bestelde in 1657 drie schilderijen bij Guercino, waaronder deze David, voor een totaalbedrag van 165 dukaten. Het schilderij maakte diverse omzwervingen, alvorens in 1952 te worden aangekocht door een rechtsvoorganger van het hoogheemraadschap voor 300 gulden.

Slingeraap, Frans Post (1612–1680), ca. 1638-1644. Noord-Hollands Archief, Haarlem
In het Noord-Hollands Archief in Haarlem zijn 34 geheel onbekende tekeningen ontdekt…
Vincent van Gogh, Timmermansloods en wasserij, eind mei 1882
Het Kröller-Müller Museum in Otterlo staat vanaf eind deze maand met een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: