Bolsjojtheater op startpagina Google

Op de startpagina van Google staat maandag een afbeelding van het beroemde Bolsjojtheater in Moskou. Hiermee staat het stil bij de 240e verjaardag van het theater.

Het huidige theater is overigens geen 240 jaar oud. Wat vandaag wel 240 jaar geleden is, is de stichting van het bedrijf achter het theater. Prins Pyotr Vasilyevich Urusov en Michael Maddox richtten dit bedrijf op 28 maart 1776 op. Voorstellingen werden aanvankelijk gewoon in huiskamers opgevoerd. Later namen de twee mannen het Petrovka Theater in de stad over waardoor er voorstellingen in een echt theater gegeven konden worden.

Het Petrovka Theater werd in 1805 door brand verwoest. Drie jaar nadien verrees er een nieuw theater maar in 1812 werd de hele stad in brand gestoken vanwege de komst van Napoleon. Ook het gloednieuwe theater ging hierbij verloren.

Tussen 1821 en 1824 werd een nieuw theater gebouwd. In 1825 werd dit door Andrei Mikhailov ontworpen theater geopend als het Bolshoi Petrovsky Theater. Aanvankelijk werden er alleen opera’s en balletten van Russen opgevoerd, maar vanaf ongeveer 1840 waren ook buitenlanders welkom.

- advertentie -

Tussen 2005 en 2011 werd het beroemde theater uitgebreid gerestaureerd.

Boek: Moskou is een gekkenhuis

Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw

Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw

Een foto van de bouw van een spoorbrug over een kreek in het Surinaamse binnenland.
De Wilde Kust was het gebied tussen de monding van de Amazone…
Belgenmonument in Amersfoort - cc
Het Belgenmonument in Amersfoort wordt de komende tijd gerestaureerd. Daarnaast is er…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: