Bolsjojtheater op startpagina Google

Op de startpagina van Google staat maandag een afbeelding van het beroemde Bolsjojtheater in Moskou. Hiermee staat het stil bij de 240e verjaardag van het theater.

Het huidige theater is overigens geen 240 jaar oud. Wat vandaag wel 240 jaar geleden is, is de stichting van het bedrijf achter het theater. Prins Pyotr Vasilyevich Urusov en Michael Maddox richtten dit bedrijf op 28 maart 1776 op. Voorstellingen werden aanvankelijk gewoon in huiskamers opgevoerd. Later namen de twee mannen het Petrovka Theater in de stad over waardoor er voorstellingen in een echt theater gegeven konden worden.

Het Petrovka Theater werd in 1805 door brand verwoest. Drie jaar nadien verrees er een nieuw theater maar in 1812 werd de hele stad in brand gestoken vanwege de komst van Napoleon. Ook het gloednieuwe theater ging hierbij verloren.

Tussen 1821 en 1824 werd een nieuw theater gebouwd. In 1825 werd dit door Andrei Mikhailov ontworpen theater geopend als het Bolshoi Petrovsky Theater. Aanvankelijk werden er alleen opera’s en balletten van Russen opgevoerd, maar vanaf ongeveer 1840 waren ook buitenlanders welkom.

Tussen 2005 en 2011 werd het beroemde theater uitgebreid gerestaureerd.

Boek: Moskou is een gekkenhuis

Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw
Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw
Een foto van de bouw van een spoorbrug over een kreek in het Surinaamse binnenland.
De Wilde Kust was het gebied tussen de monding van de Amazone…
Belgenmonument in Amersfoort - cc
Het Belgenmonument in Amersfoort wordt de komende tijd gerestaureerd. Daarnaast is er…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net