Bombardement Bezuidenhout herdacht

De wijk na het bombardement – Foto: Gemeente Den Haag

In Den Haag is zondag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van een geallieerd bombardement.

Op 3 maart 1945 werd een groot deel van de wijk weggevaagd. De Engelse luchtmacht bombardeerde de wijk per ongeluk.


De bommenwerpers waren eigenlijk op weg naar het Haagse Bos waar de Duitsers V2-raketten hadden opgeslagen. Door een fout lieten de bommenwerpers hun bommen echter boven de wijk Bezuidenhout vallen.

- advertentie -

De wijk werd voor het grootste deel verwoest. Alleen delen aan de Bezuidenhoutseweg, het Station Staatsspoor, de Schenkkade en de buurt rond het Van Imhoffplein bleven gespaard. Ruim vijfhonderd Hagenaars vonden de dood en circa 30.000 personen werden dakloos.

Het bombardement wordt ieder jaar op de eerste zondag na 3 maart herdacht. De herdenking begon zondag met een dienst in de Christus Triumfatorkerk. Bij het herdenkingsmonument aan de Koningin Marialaan werden later kransen bloemen gelegd en er was een herdenkingsconcert.

Gerelateerde boeken:

Afb: New York Times - United States Holocaust Memorial…
[caption id="attachment_2417" align="alignleft" width="265"]Herinneringsjaar '70 jaar na Sobibor' van startMaandag gaat het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: