Bombardement Dresden herdacht

Mensen vormden zondag een symbolische keten rond het in 1945 getroffen gebied

In Duitsland is zondag het bombardement herdacht dat de stad Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoestte.

Het bombardement op Dresden wordt ieder jaar op 13 februari herdacht. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de stad vrijwel volledig verwoest door een Brits-Amerikaans bombardement. De geallieerden bombardeerden de historische stad tijdens drie aanvalsgolven met vijftienhonderd vliegtuigen, waarbij zeventig procent van de stad werd verwoest. Tienduizenden mensen kwamen om het leven.Het bombardement op Dresden is vaak onderwerp van discussie geweest. Volgens critici hadden de geallieerden de stad niet mogen bombarderen omdat er zoveel vluchtelingen in de stad aanwezig waren en omdat de stad geen strategisch militair doel zou zijn geweest. Groepen Duitse neo-nazi’s komen ieder jaar op 13 februari naar Dresden om te protesteren tegen wat ze ook wel de Bomben-Holocaust noemen.

- advertentie -

Tijdens de algemene herdenking van afgelopen zondag vormden ongeveer 17.000 mensen gezamenlijk een menselijke keten rond het in 1945 getroffen gebied. Volgens sommige van de betogers werd dit ook gedaan als signaal naar de neo-nazi’s die wat hen betreft absoluut niet welkom zijn in Dresden.

Toespraak van locoburgemeester Detlef Sittel:

Post uit de vergetelheidIn Nationaal Monument Kamp Vught is…
Monument voor de slachtoffers van Novi Sad - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: