Boog uit nieuwe steentijd ontdekt in Catalonië

Foto: Autonome Universiteit van Barcelona

In Catalonië is een intacte boog uit de nieuwe steentijd gevonden. De Autonome Universiteit van Barcelona heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan in La Draga, een archeologische vindplaats bij Banyoles, een gemeente in het noordoosten van Catalonië. Volgens de universiteit gaat het om de oudste complete boog uit de nieuwe steentijd die ooit in Europa is gevonden.

De boog is 108 centimeter

- advertentie -lang en gemaakt van taxushout. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de boog gemaakt werd tussen 5400 en 5200 voor Christus. In het neolitische Europa werden de meeste bogen gemaakt van taxushout. Ook de boog die in 1991 bij de bekende ijsmummie Ötzi werd gevonden, is gemaakt van deze houtsoort.

In 2002 en 2005 werden op de archeologische site in Catalonië al delen van twee bogen uit de nieuwe steentijd ontdekt. Dit keer is er voor het eerst dus een complete boog opgegraven.

Of de boog in dit gebied ook voor de jacht is gebruikt is niet duidelijk. Volgens de universiteit was het rond La Draga in die tijd namelijk helemaal nog niet zo gebruikelijk om te jagen. De boog kan ook als statussymbool zijn gebruikt of voor oorlogsvoering.

In het Oosterpark in Amsterdam is zaterdag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands…
Het Gemeentearchief Rotterdam heeft een nieuwe naam. Met ingang van deze maand…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: