Borstbeeld keizer Wilhelm II besmeurd

Het borstbeeld voordat vandalen het onder handen namen – Foto: CC/Hanseichbaum

Het borstbeeld van de Duitse keizer Wilhelm II bij Huis Doorn is door onbekenden besmeurd met loodmenie. Dat meldt RTV Utrecht.

Het beeld staat bij het huis dat de Duitse keizer van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde. Volgens een conservator van Huis Doorn gaat het lastig worden om het beeld weer schoon te krijgen omdat loodmenie een zeer sterk middel is. Wie het beeld besmeurd heeft is nog niet bekend.

De Duitse keizer Wilhelm IIweek in 1918 op advies van zijn generaals uit naar Nederland. De keizer ontvluchtte zijn land omdat de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland ongunstig verliep en in Berlijn een revolutie uitbrak. De geallieerden wilden Wilhelm II bovendien vervolgen als oorlogsmisdadiger. De keizer week daarom uit naar het neutrale Nederland.

Vanaf 1920 woonde hij in Huis Doorn. In het park rond Huis Doorn bevindt zich het mausoleum waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard. Dit mausoleum is onlangs opgeknapt.

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de…
Logo van '100 Jaar Groote Oorlog'De Vlaamse minister van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: