Borstbeeld van Harry Mulisch op markt Haarlem

Harry Mulisch

Harry Mulisch

Op de Grote Markt in Haarlem is sinds woensdag een bronzen borstbeeld van schrijver Harry Mulisch te vinden. Het beeld werd onthuld op de derde sterfdag van de auteur.


Initiatief voor het beeld werd genomen door Stichting Harry Mulisch Verbeeld. Ook de burgemeester van Haarlem, Jaap Pop, is verbonden aan die stichting. Het beeld, dat gemaakt wordt door beeldhouwster Jikke van Loon, moet de band tussen Haarlem en Mulisch onderstrepen.

De in 2010 overleden Harry Mulisch was ereburger van Haarlem. In 1927 werd hij in deze stad geboren. In zijn boeken schreef Mulisch geregeld over Haarlem. Zijn bekende roman De Aanslag speelt zich bijvoobeeld voor een deel in deze stad af. Zelf was Mulisch overigens niet altijd positief over zijn geboortestad.

Mulisch behoorde samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve tot de zogenaamde Grote Drie van de Nederlandse literatuur. Hij was van Tsjechisch-Hongaars-Oostenrijkse afkomst en debuteerde in 1952 met de roman Archibald Strohalm.

- advertentie -
Joke van LeeuwenJoke van Leeuwen heeft de AKO…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: