Bouterse roept eigen staatsgreep uit tot feestdag

Desi Bouterse – Foto: Pieter Van Maele


De dag waarop Desi Bouterse in 1980 samen met vijftien andere sergeanten een coup pleegde, is door de Surinaamse president uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Desi Bouterse nam op 25 februari 1980, samen met Roy Horb en veertien andere sergeanten, deel aan de sergeantencoup. Hierbij werd de regering van Henck Arron, de eerste premier van de Republiek Suriname, omvergeworpen.

Bouterse, de huidige president van Suriname, heeft de dag waarop de coup gepleegd werd nu tot een nationale feestdag gemaakt. De president heeft de commissie Herdenking 25 februari in het leven geroepen. Deze commissie moet de feestdag vorm gaan geven.

- advertentie -

Niet iedereen in Suriname is van mening dat de coup van 1980 een zegen was voor het land. Bouterse’s voorganger, Ronald Venetiaan, zei tijdens de herdenking van de coup vorig jaar nog dat de staatsgreep “fout was geweest” en dat deze een “vernietigende werking” op de samenleving had gehad.

Ronald ReaganDen Haag krijgt een straat die vernoemd is…
Descartes' MeditationesVia sociale media worden er door uitgeverij Scriptum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: