Bouw ‘Buchenwaldhek’ van de baan

De toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald

De bouw van een hek in Zandvoort dat volgens velen erg doet denken aan de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald is stilgelegd. Over het hek was de afgelopen weken veel te doen.

De ontwerpers van het hek, Job Smeets en Nynke Tynagel van kunst- en designcollectief Studio Job, lieten vorige week weten het ontwerp van het hek te zullen wijzigen. Het hek was ontworpen als kunstwerk voor op een landgoed in Bentveld, gemeente Zandvoort.

Over het hek ontstond veel

- advertentie -commotie nadat bij De Wereld Draait Door een ontwerptekening werd getoond. In de ontwerptekening die in het programma werd getoond was prikkeldraad te zien, schoorstenen die doen denken aan de schoorstenen van vernietigingskampen en een bel met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine). Deze tekst stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.

Enige tijd na deze uitzending riep het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) de gemeente Zandvoort op de bouw van het hek stop te zetten. Aanvankelijk kwam de gemeente hieraan niet tegemoet omdat de bij DWDD getoonde tekening niet leek op het ontwerp waar een vergunning voor was verleend. Later maakte de gemeente bekend dat de bouw in ieder geval drie maanden stilgelegd zou worden.

De ontwerpers van Studio Job, die zelf van mening zijn dat het hek niet op het toegangshek van Buchenwald lijkt, lieten eind vorige week vanwege de commotie weten het ontwerp te wijzigen.

Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken…
[caption id="attachment_14123" align="alignleft" width="265"]Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: