Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis

Paar in slaapvertrek, detail - Jan Steen, 1625-26 (Museum Bredius)

Paar in slaapvertrek, detail – Jan Steen, 1625-26 (Museum Bredius)

Museum Bredius in Den Haag heeft naar aanleiding van de heropening van het Mauritshuis een bijzondere tentoonstelling samengesteld. Het museum toont maar liefst twintig schilderijen van de populaire schilder Jan Steen. De helft daarvan werd volgens Museum Bredius niet eerder geëxposeerd.

Fabel van de sater en de boer - Jan Steen ca. 1660

Fabel van de sater en de boer – Jan Steen ca. 1660


Het museum beheert de privécollectie van Abraham Bredius, die tussen 1889 en 1909 directeur was van het Mauritshuis. In de tentoonstelling, getiteld Kennerschap: Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis, zijn negen werken van Jan Steen te zien die door de museumdirecteur werden verzameld. De andere werken zijn afkomstig uit openbaar en particulier bezit.

Het museum over de tentoonstelling:

In de keuze van die schilderijen lag de nadruk op het vroege werk van Steen, een facet van zijn kunst dat in de grote Steen-tentoonstelling van 1996 weinig aandacht kreeg. Het moet duidelijk maken waar de oorsprong van zijn kunstenaarschap ligt en hoe hij zich in slechts enkele jaren van landschap- tot figuurschilder ontwikkelde. Daarvoor zijn zes landschappen en één stadsgezicht geselecteerd.

Om Steens ontwikkeling tot figuur- en genreschilder te tonen wordt ook het sleutelstuk Fabel van de sater en de boer getoond. Speciaal voor de tentoonstelling is dit schilderij, afkomstig uit de collectie van Anton Philips, volledig gerestaureerd.

- advertentie -

De tentoonstelling loopt tot en met 8 januari 2015. Met een toegangskaart van het Mauritshuis hoeven bezoekers geen entree te betalen.

Originele kariatide in het British Museum - cc
Parthenon - ccZe zijn al jaren inzet van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: