Brieven nazikopstuk Heinrich Himmler gevonden in Israël

Heinrich Himmler in 1942

Heinrich Himmler in 1942

In Israël zijn honderden brieven, notities en foto’s uit het archief van nazikopstuk Heinrich Himmler opgedoken. De documenten blijken jarenlang in een woning in Israël te hebben gelegen en belandden uiteindelijk in een privéarchief.

Heinrich Himmler (1900-1945) wordt na Hitler over het algemeen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Hitler zag Himmler als een van zijn grootste vertrouwelingen en gaf hem zes jaar na de mislukte putsch de leiding over de Schutz-Staffel (SS). Leden van deze SS bekleedden sleutelposities in onder meer de economie, gezondheidszorg, politiek en wetenschap. Ook kregen de SS’ers de volledige macht over alle concentratie- en werkkampen en later ook over de vernietigingskampen.

Na de oorlog werd Himmler opgepakt. De SS-leider pleegde toen zelfmoord door een cyanidecapsule door te bijten.

De verzameling documenten die is opgedoken bevat onder meer liefdesbrieven die Himmler schreef aan zijn vrouw Marga. Verschillende van die brieven werden ondertekend met “Dein Heini”.

- advertentie -

De Duitse krant Die Welt bericht uitvoerig over de opgedoken documenten. Zondag begint de krant met een serie van acht publicaties over de vondst, waarin het leven van de SS-leider onder meer belicht wordt aan de hand van de gevonden documenten en de foto’s.

[caption id="attachment_17301" align="alignleft" width="265"] Mein KampfDe Duitse deelstaat Beieren, eigenaar van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: