Brieven Vincent van Gogh vertaald in het Chinees

De brieven van Vincent van Gogh

Alle brieven van Vincent van Gogh worden in het Chinees vertaald. De belanghebbenden hebben daarvoor donderdag een contract ondertekend. De ondertekening vond plaats in het Nederlandse paviljoen op de Beijing Bookfair, waar Nederland country of honour is.

Vincent van Gogh (1853-1890) is uiteraard vooral bekend vanwege zijn schilderijen, maar ook zijn brieven zijn wereldberoemd. Verreweg de meeste van zijn brieven waren gericht aan zijn broer Theo, die hem moreel en financieel ondersteunde,- advertentie -

Detail van een van Van Gogh’s brieven

maar hij schreef ook aan andere familieleden, zoals zijn zus Willemien, en aan kunstenaars zoals Paul Gauguin en Emile Bernard.

Ruim 800 van de 902 bekende brieven van en aan Van Gogh worden bewaard in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De brieven zijn gedurende vijftien jaar uitvoerig bestudeerd door specialisten van het Van Gogh Museum en Huygens ING (KNAW). Dit resulteerde in 2009 in twee uitgaven: een digitale wetenschappelijke editie en een geïllustreerde en geannoteerde uitgave in boekvorm in het Nederlands, Frans en het Engels.

De zesdelige boekuitgave zal in 2013 in het Chinees verschijnen. Deze Chinese vertaling zal, in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum, voorbereid en uitgegeven worden door het Shanghai Fine Arts Publishing House en komt tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum:

De wereldwijde interesse voor de kunstenaar en persoon Vincent van Gogh is overweldigend. De wens van een Chinese uitgever om de volledige brieveneditie, zoals wij die samen met het Huygens instituut in 2009 publiceerden, voor Chinese lezers toegankelijk te maken ervaren wij als een groot voorrecht.

Nederland is dit jaar gastland van de Beijing International Book Fair (BIBF). De beurs werd woensdag door staatssecretaris Halbe Zijlstra geopend. Eerder werd al bekend dat onder meer Geert Mak’s lijvige geschiedeniswerk In Europa in het Chinees zal worden vertaald.

rubens-everzwijn-gr
De jacht op het Calydonische Everzwijn - Museum voor…
[caption id="attachment_12616" align="alignleft" width="265"]Het ontdekte werk - Foto: Der StandardVolgens Oostenrijkse media…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: