British Libary zet historische kranten online

Afb: British Libary

De British Libary heeft deze week een online krantenarchief geopend. In het archief zijn ongeveer vier miljoen pagina’s van historische kranten te doorzoeken.

De webdienst is dinsdag officieel gelanceerd. Via britishnewspaperarchive.co.uk zijn vier miljoen pagina’s van meer dan tweehonderd krantentitels uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland te doorzoeken. Het merendeel van de kranten dateert uit de negentiende eeuw. Er zijn echter ook een aantal oude kranten uit de eerste helft van de achttiende gedigitaliseerd.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de database. Dagelijks werden er achtduizend krantenpagina’s gescand. Er zijn plannen om in de komende tien jaar nog eens veertig miljoen extra krantenpagina’s te digitaliseren.

- advertentie -

De gedigitaliseerde kranten zijn onder meer te doorzoeken op trefwoord, naam, artikel, datum, gebeurtenis en afbeelding. Op de net gelanceerde site kopt de British Libary met grote letters dat het doorzoeken van de database geheel gratis is.Wie echter een krant in detail wil bekijken moet wel betalen.

Koninklijke Bibliotheek

Nederland heeft al langer een online historisch krantenarchief. Dit archief is gratis te doorzoeken en opgezet in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De webdienst werd in mei 2010 gelanceerd en is sinds die tijd al ruim een miljoen keer bezocht. Tot eind volgend jaar zal de Nederlandse webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s. Via kranten.kb.nl kranten uit de periode van 1618 tot en met 1995 te bekijken.

Onlangs werd de dienst nog uitgebreid met een groot aantal na-oorlogse kranten, waaronder de zogenaamde Juinensche Courant van ‘Van Kooten en De Bie’.

Svetlana met Stalin (1935)Stalins enige dochter, Svetlana, is vorige…
Logo van het nationaal comitéHet Nationaal Comité 200 jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: