Archeologen op zoek naar massagraven Slag bij Towton

Battle of Towton – Afb: Richard Woodville


Britse archeologen hopen deze zomer enkele kilometers ten zuiden van York een aantal 15e-eeuwse massagraven te vinden. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Het gaat om graven waarin slachtoffers van de beruchte Battle of Towton van 1461 werden begraven. Deze grote slag vond plaats op Palmzondag 1461, dinsdag precies 550 jaar geleden.

Tussen de dorpen Towton en Saxton werd op die winterse dag in maart

- advertentie -urenlang gevochten door tussen de 50.000 en 80.000 man. Naar schatting 28.000 van hen lieten het leven. Daarmee is de slag bij Towton volgens veel historici de grootste en bloedigste veldslag die ooit op Engelse bodem werd uitgevochten. De Slag bij Towton was een grote veldslag tijdens de periode van de zogenaamde Rozenoorlogen (1455-1485) waarbij het huis Lancaster en het huis York streden om de troon.

De veldslag van 29 maart 1461 werd gewonnen door het huis York en was een belangrijk moment in de strijd tussen de twee adellijke huizen. De Slag bij Towton bracht Eduard IV op de troon.

Als tijdens de slag inderdaad 28.000 mannen sneuvelden, dan betekent dat dat tijdens die bloedige dag in 1461 ongeveer één procent van de toenmalige Engelse bevolking om het leven kwam. Volgens verschillende verslagen lag het strijdveld dan ook bezaaid met lijken.

Opgraving

Enige tijd geleden zijn verschillende massagraven in het gebied gelokaliseerd. Archeologen beginnen in juni aan de opgravingen en hopen door de opgravingen uiteraard meer te weten te komen over de veldslag. In totaal worden er komende zomer vijf lokaties onderzocht. De archeologen vermoeden in deze graven de lichamen van enkele honderden soldaten aan te treffen.

Rond het slagveld zijn de afgelopen decennia al geregeld stukken wapentuig en lichaamsresten gevonden. Particulieren met een metaaldetector mogen het gebied sinds enige tijd niet meer bezoeken. De Towton Battlefield Society heeft ervoor gezorgd dat je een accreditatie nodig hebt om in het gebied te zoeken.

De Britse historicus en auteur George Goodwin heeft deze maand een nieuw boek over de veldslag gepubliceerd: Fatal Colours: Towton, 1461 – England’s Most Brutal Battle.

Battle of Towton 1461

roermond-glas-1
Foto's: Gemeente RoermondBij archeologisch onderzoek is in Roermond een…
hulst-kaart-loon
Hulst op een kaart uit 1649 - Atlas van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: