Britse musea kopen meesterwerk Titiaan

Diana e Callisto, Titaan – Foto: National Galleries of Scotland

Het zestiende-eeuwse meesterwerk Diana e Callisto van Titiaan blijft in Groot-Brittannië. De National Gallery in Londen en de Schotse National Gallery hebben samen met verschillende partners ongeveer 54 miljoen euro verzameld voor de aankoop van het werk.

Het werk was de afgelopen tweehonderd jaar privé-eigendom. Toen de vorige eigenaar, de hertog van Sutherland, enkele jaren geleden bekendmaakte het werk te willen verkopen werd een grote campagne opgezet om het werk voor Groot-Brittannië te behouden.

De National Gallery in Londen legde zelf dertig miljoen euro op tafel om het werk aan te kopen.

- advertentie -In totaal werd er omgerekend ongeveer 54 miljoen euro voor het meesterwerk betaald.

Het schilderij werd tussen 1556 en 1559 geschilderd voor de Spaanse koning Filips II en maakte onderdeel uit van een grote serie mythologische werken. Bij het maken van deze schilderijen liet Titaan zich inspireren door de Metamorphosen (Gedaanteverwisselingen), een bundel verhalen uit de Griekse mythologie van de dichter Ovidius (43 v.Chr.-17 na Chr.).

In 2009 kocht de National Gallery al Diana e Atteone, een ander beroemd werk van Titaan uit de mythologische serie. Deze twee werken behoren volgens kenners tot de mooiste werken die Titaan maakte en worden nu dus weer verenigd. De twee schilderijen zullen afwisselend in Londen en Edinburgh tentoongesteld worden.

rubens-notitieboek-gr
rijksmuseum-dutch-flowers-2-gr

[caption id="attachment_15043" align="alignleft" width="265"]Jacob Marrel, Stilleven met bloemvaas en dode kikvors, 1634

Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: