Dark
Light

Britse musea kopen meesterwerk Titiaan

Auteur:
1 minuut leestijd

Het zestiende-eeuwse meesterwerk Diana e Callisto van Titiaan blijft in Groot-Brittannië. De National Gallery in Londen en de Schotse National Gallery hebben samen met verschillende partners ongeveer 54 miljoen euro verzameld voor de aankoop van het werk.

Diana e Callisto, Titaan – Foto: National Galleries of Scotland
Het werk was de afgelopen tweehonderd jaar privé-eigendom. Toen de vorige eigenaar, de hertog van Sutherland, enkele jaren geleden bekendmaakte het werk te willen verkopen werd een grote campagne opgezet om het werk voor Groot-Brittannië te behouden. De National Gallery in Londen legde zelf dertig miljoen euro op tafel om het werk aan te kopen. In totaal werd er omgerekend ongeveer 54 miljoen euro voor het meesterwerk betaald.

Het schilderij werd tussen 1556 en 1559 geschilderd voor de Spaanse koning Filips II en maakte onderdeel uit van een grote serie mythologische werken. Bij het maken van deze schilderijen liet Titaan zich inspireren door de Metamorphosen (Gedaanteverwisselingen), een bundel verhalen uit de Griekse mythologie van de dichter Ovidius (43 v.Chr.-17 na Chr.).

In 2009 kocht de National Gallery al Diana e Atteone, een ander beroemd werk van Titaan uit de mythologische serie. Deze twee werken behoren volgens kenners tot de mooiste werken die Titaan maakte en worden nu dus weer verenigd. De twee schilderijen zullen afwisselend in Londen en Edinburgh tentoongesteld worden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×