Britse schrijfster Doris Lessing overleden

Doris Lessing in 2006 - Foto: CC

Doris Lessing in 2006 – Foto: CC

De beroemde Britse schrijfster Doris Lessing is zondag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media.


Doris Lessing ontving in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar oeuvre van meer dan vijftig romans. Het bekendst zijn haar werk The Golden Notebook (Het bouden boek) en de serie Children of Violence. De schrifjster werd in 1919 geboren in Perzië, als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Als kleind verhuisde ze met haar ouders naar Rhodesië (nu Zimbabwe). In de jaren dertig verhuisde ze naar Salisbury.

Hierna vertrok ze naar Londen. Lessing was van 1952 tot 1956 lid van de Britse Communistische Partij. Ze verliet de partij na de inval van het Sovjetleger in Hongarije.

Eind jaren veertig werd Lessing’s eerste novelle gepubliceerd: Het zingende gras. Haar doorbraak kwam echter pas in 1962 met de publicatie van The Golden Notebook (Het gouden boek). Dit boek werd door sommigen ook wel de ‘feministische bijbel’ genoemd.

- advertentie -

Het vertelt het verhaal van de alleenstaande schrijfster Anna Wulf die zich in de chaos na de Tweede Wereldoorlog probeert overeind te houden. Ze doet dit onder meer door notitieboekjes bij te houden. Elk boek heeft zijn eigen functie: zwart staat voor haar ervaringen in Afrika, rood voor de huidige politieke situatie, geel voor de gefictionaliseerde versie van zichzelf en blauw voor haar dagboek.

Doris Lessing is de oudste schrijfster die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Thomas a KempisVolgens een Overijsselse oudheidkundige vereniging ligt…
Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto: CC / Anefo / Jac. de Nijs
Cor Jaring met zijn pershelm, 1968 - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: