‘Broeder Nummer 2’ heeft eigen kijk op geschiedenis

Nuon Chea

In Cambodja is momenteel een proces gaande tegen drie voormalige leiders van de Rode Khmer. Maandag werd Nuon Chea, de voormalige rechterhand van Pol Pot, verhoord.

Nuon Chea, ook wel bekend als Broeder Nummer 2, zei tijdens het verhoor onder meer dat hijzelf en de andere voormalige kopstukken van de Rode Khmer “geen slechte mensen zijn”. Hij zei dit nadat de griffier de achtergrond van de Rode Khmer en de drie vervolgde oud-leiders had opgesomd.

De aanklagers van het Rode Khmer-tribunaal

- advertentie -van de VN houden Nuon Chea en twee andere voormalige leiders verantwoordelijk voor de dood van zeker 1,7 miljoen mensen. Chea wil daar niets van weten. Volgens hem is buurland Vietnam verantwoordelijk voor de gruweldaden. De 85-jarige Nuon Chea:

Ik wil niet dat de volgende generatie de geschiedenis niet begrijpt. Ik wil niet dat zij denken dat de Rode Khmer slechte mensen waren en crimineel. Niets daarvan is waar.

Rode Khmer

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te verkassen om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

South Sea Bubble-bordenBij veilinghuis Christie's in Amsterdam worden half…
Ksteel Wallemote - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister Geert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: