Brugge herdenkt ‘Groote Oorlog’ met twee tentoonstellingen

Foto: Brusselle, Stadsarchief Brugge

Volgend jaar wordt in België op verschillende manieren stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies honderd jaar geleden. De stad Brugge heeft een eigen herdenkingsprogramma samengesteld en komt onder meer met twee grote tentoonstellingen.

Op 14 oktober 2014, precies honderd jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de Stadshallen een grote fotografietentoonstelling.


- advertentie -

De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Carl De Keyzer en auteur David Van Reybrouck.

Het tweetal selecteerde voor de tentoonstelling historisch beeldmateriaal van ‘de Groote Oorlog’. Naast dit historische materiaal worden er foto’s van De Keyzer zelf geëxposeerd, samen met werk van negen buitenlandse collega-fotografen van het zogenaamde Magnum-fotoagentschap.

Historische tentoonstelling

Tegelijk met de fototentoonstelling opent in de Stadshallen een historische tentoonstelling die het verhaal brengt van Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brugge staat in de kijker als garnizoenstad, als frontstad, als bezette stad en als centrum van de Duitse Marine.

Curator Sophie De Schaepdrijver, historica en deskundige op het gebied van Eerste Wereldoorlog, put voor dit verhaal uit de research van lokale onderzoekers en kadert alles nationaal en internationaal.

Naast deze twee grote tentoonstellingen zullen in Brugge gedurende de periode 2014-2018 nog veel andere activiteiten zijn in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Engelse krijgsgevangenen bewaakt door Duitse soldaten op de Grote Markt van Brugge, juli 1917 – Foto: Bundesarchiv

Jelle Zijlstra

[caption id="attachment_18876" align="alignleft" width="265"]Jelle Zijlstra in 1966

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: