Buitenlandse hulp tijdens de Spaanse Burgeroorlog (audio)

Vlag van een internationale brigade tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Tussen 1936 en 1939 werd Spanje verscheurd door een burgeroorlog waarbij republikeinen en nationalisten elkaar op leven en dood bestreden. Deze oorlog wordt ook wel de laatste romantische oorlog genoemd.

De Spaanse Burgeroorlog duurde bijna drie jaar bleef niet beperkt tot een binnenlands conflict. Zo werden de opstandige militairen bijvoorbeeld gesteund door nazi-Duitsland en fascistisch Italië met materieel munitie, brandstoffen en manschappen. De Republiek op haar beurt kreeg steun van tienduizenden linkse vrijwilligers die in zogenaamde Internationale Brigades de opmars van het fascisme in Europa wilden stoppen.

In het onlangs bij Home Academy verschenen hoorcollege over de Spaanse Burgeroorlog staat universitair docent Eric Storm ook stil bij deze buitenlandse hulp. Waarom steunden Hitler en Mussolini de opstandige militairen in Spanje? En hoe zat het met de 35.000 vrijwilligers, waaronder zo’n zevenhonderd Nederlands, die in de Internationale Brigades in Spanje het fascisme kwamen bestrijden? En welke rol speelde de Sovjet-Unie? Besluit op Historiek een hoofdstuk uit het hoorcollege over de buitenlandse hulp tijdens de burgeroorlog.

- advertentie -

Hoofdstuk ‘Buitenlandse hulp’ uit het hoorcollege ‘Spaanse Burgeroorlog’ (17:45 minuten):

Het onderwerp Buitenlandse hulp en het beleg van Madrid is een van de vele onderwerpen die in het hoorcollege Spaanse Burgeroorlog aan bod komen. Eric Storm geeft in vier colleges een helder overzicht van de oorzaken van het uitbreken van de burgeroorlog, het verloop van de strijd en de gevolgen van Franco’s overwinning voor Spanje. Klik hier voor meer informatie

durham-middeleeuwen
Durham - Foto: CCIn Groot-Brittannië is een manuscript uit…
Biografiënreeks over koning Willem I, II en III
Koning Willem II, I en IIIIn aanloop naar de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: