Bunkers langs de kust voor één dag open

In juni worden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag opengesteld voor publiek. Van de Zuid-Hollandse eilanden tot aan de Waddeneilanden zijn ruim 40 bunkers en andere overblijfselen van de Atlantikwall te bezoeken. De jaarlijkse Bunkerdag is toe aan zijn derde editie.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo‘n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

De Bunkerdag vindt dit jaar plaats op zondag 5 juni (11.00 tot 17.00 uur). In onder andere Den Haag, Rijswijk, Hoek van Holland en Den Helder zijn rondleidingen, wandelingen en rondvaarten. Daarnaast zijn er historische voertuigen te bewonderen en acteurs uitgedost in kleding van toen. Meer informatie op www.bunkerdag.nl.

Berichten over de Atlantikwall
Boek: Bezette kust. Leven in de schaduw van de Atlantikwall

- advertentie -
Duitse jerrycans, jaren 1930. Bron: Wikimedia
Een jerrycan is een draagbaar benzineblik, dat in 1936 is uitgevonden door…
het achterhuis
Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer werkt aan een nieuwe theaterversie van Het Achterhuis. Het…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net