Byzantijnse nederzetting ontdekt in Pilion

In het zuiden van het schiereiland Pilion (Centraal-Griekenland) is een deel van een Byzantijnse nederzetting opgegraven. De ontdekking werd gedaan tijdens de bouw van een landhuis in Lefokastro.

De nederzetting bestaat uit elf sites, waarvan archeologen vermoeden dat ze stammen uit de vierde tot twaalfde eeuw na Christus. In de nabije omgeving is ook een groot aantal vazen en andere voorwerpen van klei opgegraven. Er werd eveneens een bronzen munt uit de elfde eeuwgevonden.

Op het terrein werd een deel van een gebouw ontdekt dat waarschijnlijk in gebruik was als badhuis. Het gebouw uit de vierde of vijfde eeuw heeft twee ruimtes. Een van de ruimtes is rechthoekig en archeologen denken dat het een zwembad is geweest. Hoogstwaarschijnlijk was het voor privé-gebruik.

In oude literatuur is niets terug te vinden over de plaats Lefokastro.

Archeologen en historici die het gebied in de negentiende en twintigste eeuw verkenden, schreven echter dat het in de Byzantijnse periode een ‘belangrijke versterkte nederzetting’ moet zijn geweest.


~ Natascha NeefParakalo

drents-museum-vikingen-1-gr
maya-kalender-saturno-gr

[caption id="attachment_16127" align="alignleft" width="265"]Foto: National Geograpghic

Archeologen hebben in een Maya-ruïne in Guatemala…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: