Californië

Vlag van Californië

Vlag van Californië

Aan de westkust van Amerika gelegen staat. Met 411.049 km² een van de grootste staten. De staat heeft ongeveer 29,7 miljoen inwoners en als bijnaam Golden State. Hoofdstad van Californië is Sacramento.

Europeanen zetten vanaf 1540 voet op Californische bodem. Met name Spanjaarden trekken het gebied vanuit Mexico in. De echte kolonisatie van Californië begon echter pas in 1769. Tegelijk met deze kolonisering begon de missionering. Talloze franciscanen proberen de oorspronkelijke bevolking te bekeren tot het christendom. Een van de bekendste van deze in Californië actieve missionarisen is de franciscaan Fray Junipero Serra, die door zijn werk zelfs de bijnaam Apostel van Californië kreeg.

Mexico
In 1822 wordt Calfornië onderdeel van Mexico. Dit na de revolutie in Mexico die er voor zorgde dat het land onafhankelijk werd van Spanje. De Amerikanen waren echter zeer geïnteresseerd in de staat. Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, die duurde van 1846 tot 1848, verklaarde Californië zich onafhankelijk van Mexico en ging het verder onder de naam Bear Flag Republic.

- advertentie -

Nadat er in 1848 een eind is gekomen aan de Mexicaans-Amerikaanse oorlog wordt Californië door de VS opgenomen.

De staat Californië in het rood gemarkeerd

De staat Californië in het rood gemarkeerd

California Gold Rush
Datzelfde jaar (’48) wordt er voor het eerst goud gevonden in Californië. Dit in het water van de American River bij het stadje Coloma in de buurt van Sacramento. Het bericht over de goudvondst verspreidt zich snel en leidt tot de Galifornia Gold Rush. Honderdduizenden goudzoekers doorzoeken het gebied op zoek naar goud. Tijdens de eerste jaar wordt er inderdaad veel goud gevonden.

Link:

Vlag van Arkansas
De zuidelijk gelegen Amerikaanse staat Arkansas heeft de bijnamen Natural State en…
Vlag van Colorado Centraal gelegen Amerikaanse staat die de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: