Calixtuskerk in Groenlo door paus verheven tot basiliek

Versiering boven de ingang van de kerk in Groenlo - cc

Versiering boven de ingang van de kerk in Groenlo – cc

De Calixtuskerk in Groenlo is sinds deze week officieel een basiliek. Paus Franciscus heeft dat bepaald.


De Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo is de enige basiliek in de provincie Gelderland. Tot vorig jaar was de Arnhemse Walburgiskerk ook een basiliek, maar daar kwam een einde aan doordat het godshuis niet meer voor diensten werd gebruikt.

Paus Franciscus zou ervoor gekozen hebben om de kerk in Groenlo tot basiliek te verheffen omdat die kerk een erg actieve parachie heeft. De pastoor van de kerk, H.A.M. de Jong, is inmiddels gefeliciteerd door kardinaal Eijk. Wanneer de verheffing tot basiliek officieel geproclameerd wordt is nog niet duidelijk.

De Sint-Calixtusbasiliek werd tussen 1906 en 1908 gebouwd, naar een ontwerp van de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt. De kerk is vernoemd naar derde-eeuwse paus Calixtus I. Deze paus is de patroonheilige van de stad Groenlo.

- advertentie -
Berg Olympus - ccVolgens de Griekse mythologie woonden…
Werelderfgoed-postzegelsPostNL heeft een nieuwe serie postzegels uitgebracht met…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: