Het cassettebandje is vijftig jaar oud

Binnenkant van een cassettebandje

Binnenkant van een cassettebandje

Het is deze week precies vijftig jaar geleden dat het eerste cassettebandje het ‘levenslicht’ zag.

De eerste muziekcassette werd in 1963 ontwikkeld door Philips. Niet in Nederland, maar in het Belgische Hasselt. De verwachting was destijds dat de muziekcassette de grammofoonplaat volledig zou vervangen. Dat liep echter anders. De grammofoonplaat is er nog altijd en het cassettebandje werd verdrongen door de compact disc.

Het cassettebandje was met name in de jaren tachtig razend populair. Interessant was dat er ook lege cassettebandje gekocht konden worden. Thuis kon men hierdoor zelf bijvoorbeeld stukken van radioprogramma’s opnemen of zelf ´radiootje spelen´ door met een microfoon eigen gesprekken op te nemen. Daarnaast kwamen er cassettespelers in de auto en draagbare geluidsdragers zoals de walkman. Ook hierdoor werd het cassettebandje steeds populairder.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Ir. Lou Ottens vertelt bij DWDD over de uitvinding van het cassettebandje:

Still uit de video
Still uit de videoEen filmpje waarin te zien…
David Frost en Richard Nixon - Still YouTube
David Frost en Richard Nixon - Still YouTubeDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: