Catharijneconvent verwerft bijzonder Petrusbeeld

Museum Catharijneconvent is sinds kort eigenaar van een waardevol vijftiende-eeuws Petrusbeeld. Het gaat om een houten sculptuur uit het atelier van Claux de Werve (1380-1439).

Het aangekochte Petrusbeeld (Catharijneconvent)

Het aangekochte Petrusbeeld (Catharijneconvent)


Het Utrechtse museum kocht het beeld onlangs in Londen voor 400.000 euro. Niet eerder kocht Catharijneconvent zo’n duur beeld. De aankoop is mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

De Haarlemse beeldhouwer Claux de Werve was werkzaam aan het Bourgondische hof in Dijon. Zijn werkwijze en stijl hadden grote invloed op de Nederlandse beeldhouwkunst van de vijftiende en vroege zestiende eeuw. Het beeld is volgens Catharijneconvent representatief voor een nieuwe realistische stijl, die ontstond als reactie op de Internationale Gotiek.

Het museum over het Petrusbeeld:

- advertentie -

Het Petrusbeeld vormt in de collectie van Museum Catharijneconvent een tot nu toe ontbrekende schakel tussen de vroeg Middeleeuwse beelden en de beeldhouwkunst uit het tweede en derde kwart van de vijftiende eeuw. De verwerving van de Petrus maakt het Petrusbeeld mogelijk om de stilistische ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van circa 1200 tot omstreeks 1500 voor het publiek inzichtelijk maken.

Het beeld is waarschijnlijk afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800, waarna onderdelen op drift raakten. Er zijn achttien figuren uit het retabel bewaard gebleven. Hiervan bevinden zich exemplaren in Musée de Cluny en Musée du Louvre in Parijs en in particulier bezit.

Volgens Catharijneconvent is het Petrusbeeld een van de mooiste bewaard gebleven figuren van het Mariaretabel. Het Petrusbeeld is de komende tijd te bewonderen in de Catharinazaal van het museum.

Bor en Veer oog in oog met een sabeltandtijger (Harmen van Straaten – ROM)
Sabeltandtijger (Remie Bakker / RMO)Mammoeten en sabeltandtijgers maken…
Draaiorgel uit de collectie van Museum Speelklok
Draaiorgel uit de collectie van Museum SpeelklokMuseum Speelklok…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: