Catharina von Bora (1499-1552) – Vrouw van Maarten Luther

Catharina von Bora

Catharina von Bora

Catharina von Bora trouwde met de bekende Duitse reformator Maarten Luther nadat ze non was geweest in het klooster in Nimbschen.

Catharina von Bora werd geboren in het Duitse plaatsje Lippendorf. Haar moeder overleed toen ze vijf was. Haar vader hertrouwde hierna vrij snel en stuurde Catharina naar het het Benedictijner klooster in Brehna (in de buurt van Halle). In 1508 verkast ze naar zustergenootschap in Nimbschen. Catharina is dan negen jaar oud. Als Catharina zestien jaar is wordt ze non.

De non loopt echter weg als ze hoort over de reformatie die op dat moment aan de gang is. Ze ontmoet Maarten Luther en verlooft zich op 13 juni 1525 met hem. Twee weken later trouwen ze.

Als Luther in 1546 overlijdt komt Catharina financieel in zwaar weer terecht. Het geld dat Luther ontving als professor en dominee komt niet meer binnen. in 1552 slaat ze op de vlucht voor de pest. Na een ongeluk komt de weduwe van Luther om in het plaatsje Torgau. Hier is een gedenkteken voor haar opgericht.

- advertentie -

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) – Theoloog en reformator

george marshall
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die door middel van het naar hem…
Douglas MacArthur in 1918
Douglas MacArthur is een beroemd generaal uit het leger van de Verenigde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: