Cees de Steentijdman te zien in RMO

Cees de Steentijdman (Provincie Noord-Holland)

Cees de Steentijdman (Provincie Noord-Holland)

De steentijdman van Mienakker, beter bekend als Cees de Steentijdman, is de komende maanden te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. De levensechte reconstructie maakt er onderdeel van de tentoonstelling ‘Bij nader inzien’.


In deze tentoonstelling staat het museum stil bij eenendertig ‘vergeten’ archeologische opgravingen in Nederland de afgelopenj tijd nader zijn onderzocht. De tentoonstelling toont welke ontdekkingen de vroegere én hedendaagse archeologen deden.

De eenendertig projecten hebben hun wortels in heel Nederland, sommige werden al meer dan honderd jaar geleden uitgevoerd. Ze vonden plaats onder meer Aardenburg (Zeeland), Ezinge (Groningen), Nijmegen (Gelderland) en Rhenen (Utrecht). Enkele vindplaatsen en objecten uit Noord-Holland die worden belicht zijn Romeinse forten bij Velsen en een historisch scheepswrak voor de kust van Texel en de Steentijdman van Mienakker.

Icoon van de prehistorie

De steentijdman wordt beschouwd als een icoon voor Nederlandse prehistorie. Bij een opgraving in 1990 tussen de dorpen Hoogwoud en Aartswoud kwamen goed bewaarde resten tevoorschijn uit de laatste fase van de Nieuwe Steentijd, van zo’n 4500 jaar geleden, waaronder ook het skelet van een man. De steentijdman is de oudste, min of meer compleet teruggevonden mens van Noord-Holland.

- advertentie -

Een half jaar geleden presenteerde het Westfries Musem in Hoorn een reconstructie van de steentijdman. Deze is de komende maanden dus ook in het RMO in Leiden te bewonderen.

Lees ook: Eenendertig vergeten archeologische opgravingen

Oude foto van het historische gemaal
Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht (HCO)Gemaal De…
Voorhal van het Rijksmuseum - Foto: RijksmuseumIn een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: