Celstraffen voor massamoord Srebrenica

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael Büker

Het Staatsgerechtshof van Bosnië heeft twee voormalige Bosnisch-Servische officieren celstraffen opgelegd vanwege hun rol bij de massamoord die in 1995 volgde op de val van Srebrenica.

De twee voormalige officieren, Slavko Peric (43) en Momir Pelemis (61), kregen respectievelijk 19 en 16 jaar cel opgelegd gekregen. Dat meldt persbureau Reuters.

De twee leidden in 1995 het eerste bataljon van de zogenaamde Zvornik-brigade. Deze legereenheid

- advertentie -van de Bosnische Serviërs veroverde Srebrenica en voerde de hierop volgende massamoord grotendeels uit.

Het Bosnische gerechtshof heeft Peric en Pelemis schuldig bevonden aan de moord op zeker duizend Bosnische moslims. Het merendeel van de slachtoffers werd tijdens vluchtpogingen om het leven gebracht.

Na de val van de moslimenclave Srebrenica werden naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens gedood.

UnescoVN-organisatie Unesco heeft maandag tijdens een algemene conferentie een…
Afb: Hoogsteder & HoogstederEen achttiende-eeuws schilderij met daarop een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: