Centre Céramique toont Japanse prenten Yoshitoshi

Willekeurige prent van Yoshitoshi

Bij Centre Céramique in Maastricht zijn vanaf 17 april een serie prenten te zien van de Japanse kunstenaar Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892).

Het gaat om 23 tweeluiken die de Japannner eind negentiende eeuw maakte. Yoshitoshi liet zich hierbij inspireren door verschillende populaire legenden en verhalen. De drieluiken zijn uit hout gesneden en afkomstig uit de collectie van Jan van Reek die de verzameling aan Centre Céramique heeft geschonken.

Van Reek begon in 1999

- advertentie -met het verzamelen van Japanse prenten en beperkte zich daarbij tot de meesters uit de negentiende en twintigste eeuw. Hij kocht vooral prenten aan die van invloed waren geweest op de westerse kunst. De huidige collectie bestaat niet alleen uit originele prenten, maar ook uit authentieke reproducties. Dit zijn reproducties die op dezelfde wijze en met dezelfde materialen zijn vervaardigd als de originelen. De originelen zelf bestaan vaak niet meer. Centre Céramique:

De prenten waren destijds een gebruiksartikel, dat men kocht voor een paar centen. Je kwam ze tegen in bijna ieder Japans huis. Soms werden prenten zo vaak herdrukt, dat de oorspronkelijke houtblokken versleten waren en de prenten opnieuw gesneden moest worden. Pas later werden ze een verzamelobject.

De 23 tweeluiken van Yoshitoshi worden geëxposeerd op de tweede etage van Centre Céramique. De tentoonstelling, getiteld Verbeeld theater op Japanse prenten – 23 tweeluiken van Yoshitoshi loopt van 17 april tot en met 10 juni 2012.

ontdekt-in-leiden-gezichtsmasker-gordon-265
Romeins gezichtsmasker 'Gordon'De Leidse wethouder van cultuur, Jan-Jaap de…
terracottaleger-265
Foto: Museum VolkenkundeIn Museum Volkenkunde in Leiden zijn sinds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: