Centsprent met circusartiesten

Tweede helft 19de eeuw

Centsprent met circusartiesten

Centsprent met circusartiesten

D

it is een centsprent: een goedkope houtsnede ingekleurd met behulp van een sjabloon. Deze centsprent telt acht rijen van zes afbeeldingen van kermis- of circusartiesten. De voorstelling wordt geopend op het eerste plaatje: ‘Zoo vrienden komt bij’.

De vertoonde kunsten worden toegelicht door de korte onderschriften in Nederlands en Frans: ‘met de handen in den zak’ over een koord lopen en ondersteboven ‘met de voeten aan de touw’ hangen. Op de houtsneden zijn behalve acrobaten ook vuurspuwers, messenwerpers, muzikanten, dansers en een Hansworst te zien. Op laatste plaatje wuift Hansworst de lezer vaarwel. Meer over deze centsprent in het Geheugen van Nederland

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Centsprent met circusartiesten. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Mike the Headless Chicken
Mike the Headless ChickenDe plofkippen van de Jambo…
Huygensgebouw van de Radboud Universiteit NijmegenDe belangrijkste vraag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: