Dark
Light

Charles Foley (1930-2013) – Uitvinder Twister

“The game that ties you up in knots”
Auteur:
1 minuut leestijd
Twister - The game that ties you up in knots
Twister - The game that ties you up in knots

Charles Foley, de man die het behendigheidsspel Twister bedacht, overleed in juli 2013. Foley had negen kinderen. Het spel waar hij beroemd mee zou worden en miljoenen kinderen (en volwassenen) een plezier mee zou doen, kwam in 1966 op de markt. Niet iedereen was overigens gelijk positief. Sommigen vonden het maar een onfatsoenlijk spelletje omdat de deelnemers gedwongen werden elkaar op allerlei plekken aan te raken.

Nadat Johnny Carson het spel in 1966 met actrice Eva Gabor had gespeeld werd Twister bij het grote publiek populair.

Twister wordt gespeeld op een plastic matje met grote gekleurde cirkels. Meestal wordt het spel met drie of vier spelers tegelijk gespeeld. Aan de hand van een draaischijf krijgen de deelnemers opdracht om hun handen en voeten op de verschillende kleurvakken van het matje te plaatsen.

Rijk werd Charles Foley overigens niet van het spel. De patenten stonden nooit op zijn naam. Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren van het behendigheidsspel verkocht.

Te koop bij Bol: Twister

Twister commercial uit 1966

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×