Dark
Light

Charles Goodyear – Uitvinder van het vulkaniseren van rubber

Auteur:
1 minuut leestijd
Charles Goodyear
Charles Goodyear

De Amerikaan Charles Goodyear werd bekend door zijn uitvinding van het vulkaniseren van rubber. Rubber werd hierdoor een gebruiksvoorwerp dat bij ontzettend veel processen kon worden toegepast.

Charles Goodyear
Charles Goodyear
Groot probleem van rubber was, dat het in koude streken hard en brokkelig werd en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Charles Goodyear ontdekte in 1839, na talloze proeven en tests, dat dit probleem verdwijnt nadat het rubber is verhit in combinatie met zwavel. Dit proces, vulkaniseren genaamd, wordt momenteel nog steeds gebruikt.

Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel
Door rubber te vulkaniseren kan het in allerlei verschillende diktes en soepelheden worden gemaakt.

Toevallige uitvinding van Charles Goodyear

Goodyear deed zijn uitvinding overigens bij toeval. Hij was bezig in zijn werkplaats toen er per ongeluk een mengsel van rubber en zwavel op de kachel terecht kwam. De Amerikaan schraapte het mengsel hierop snel van de kachel af en constateerde dat het rubber niet langer kleverig was.

Op 1 juni 1844 vroeg de Amerikaanse uitvinder patent aan op zijn uitvinding. Na zijn dood werd door Frank Seiberling de bandenfabriek Goodyear opgericht. Deze fabriek kan gezien worden als een eerbetoon aan Charles Goodyear, die met zijn uitvinding het begin van de moderne rubber-industrie inluidde.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×