Charles Goodyear – Uitvinder van het vulkaniseren van rubber

De Amerikaan Charles Goodyear werd bekend door zijn uitvinding van het vulkaniseren van rubber. Rubber werd hierdoor een gebruiksvoorwerp dat bij ontzettend veel processen kon worden toegepast.

Charles Goodyear

Charles Goodyear

Groot probleem van rubber was, dat het in koude streken hard en brokkelig werd en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Charles Goodyear ontdekte in 1839, na talloze proeven en tests, dat dit probleem verdwijnt nadat het rubber is verhit in combinatie met zwavel. Dit proces, vulkaniseren genaamd, wordt momenteel nog steeds gebruikt.

Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel

Goodyear doet zijn uitvinding bij de kachel

Door rubber te vulkaniseren kan het in allerlei verschillende diktes en soepelheden worden gemaakt.

Toevallige uitvinding van Charles Goodyear

Goodyear deed zijn uitvinding overigens bij toeval. Hij was bezig in zijn werkplaats toen er per ongeluk een mengsel van rubber en zwavel op de kachel terecht kwam. De Amerikaan schraapte het mengsel hierop snel van de kachel af en constateerde dat het rubber niet langer kleverig was.

- advertentie -

Op 1 juni 1844 vroeg de Amerikaanse uitvinder patent aan op zijn uitvinding. Na zijn dood werd door Frank Seiberling de bandenfabriek Goodyear opgericht. Deze fabriek kan gezien worden als een eerbetoon aan Charles Goodyear, die met zijn uitvinding het begin van de moderne rubber-industrie inluidde.

Gummetje
De Engelse filosoof, theoloog en chemicus Joseph Priestley vond in 1790 bij…
Alexander Graham Bell (1847-1922)
Schotse uitvinder die vooral bekend staat om zijn uitvinding van de telefoon.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: