Chinese investeerder wil Crystal Palace herbouwen

Interieur van Crystal Palace, 1851 - J. McNeven

Interieur van Crystal Palace, 1851 – J. McNeven

Er zijn plannen om het beroemde Crystal Palace in Londen te herbouwen. Een Chinese investeerder heeft 500 miljoen pond uitgetrokken voor de herbouw van het bijzondere bouwwerk.

Boom in Crystal Palace, 1851

Boom in Crystal Palace, 1851


Crystal Palace werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. Het Victoriaanse bouwwerk was ontworpen door kassenbouwer en architect en verrees in Hyde Park. De tentoonstelling trok meer dan zes miljoen bezoekers die de toontafels kwamen bekijken die in het Crystal Palace stonden opgesteld.

Crystal Palace was 550 meter lang en 120 meter breed en geheel opgebouwd uit smeedijzer en glas. Na de tentoonstelling kreeg het bouwwerk een permanente plek in Sydenham maar in 1936 brandde het af.

De Chinese investeerder ZhongRong wil het bouwwerk opnieuw opbouwen en heeft hier 500 miljoen pond voor uitgetrokken. Niet iedereen is blij met de plannen. Sommige Londenaren betreuren het dat er stadsgroen voor het project moet wijken en vrezen dat door grote belangstelling voor het bouwwerk overlast ontstaat.

- advertentie -

Nederland had overigens lange tijd een eigen Crystal Palace. Dit Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein in Amsterdam was ontworpen door Cornelis Outshoorn en hij had zich laten inspireren door het Crystal Palace in Londen. Het Paleis voor Volksvlijt werd in 1929 door brand verwoest.

The Hunt for Red October - Tom ClancyDe…
André Hazes in 1988 - Foto: CC /…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: