Chopin leed mogelijk aan epilepsie

De Poolse componist Fréderic Chopin (1810-1849) had tijdens zijn korte leven geregeld last van hallucinaties. Volgens twee Spaanse wetenschappers werden die mogelijk veroorzaakt door epilepsie.

In zijn relatief korte leven had Chopin geregeld te kampen met een opkomende tuberculose. Chopin had een zwakke gezondheid. In 1849 overleed hij op 39-jarige leeftijd. Bekend is dat Chopin in de periodes dat hij er lichamelijk slecht aan toe was geregeld hallucineerde. Zijn partner, George Sand (1804-1876) beschreefverschillende van die aanvallen op een romantische manier. Volgens twee Spaanse neurologen was er echter weinig romantisch aan. Volgens hen leed de componist waarschijnlijk aan epilepsie.

De hallucinaties van Chopin waren meestal kort maar hevig. In een brief aan de dochter van George Sand verklaarde hij eens waarom hij in 1848 plotseling en onverwachts een optreden afbrak. Chopin meldde dat hij wezens had gezien die hem vervolgens dwongen de concertzaal te verlaten.

De wetenschappers, Manuel Vazquez Caruncho en Francisco Branas Fernandez , hebben hun bevindingen beschreven in het wetenschappelijke blad Medical Humanities.

Volgens hen is het onmogelijk om nu nog een definitieve diagnose te stellen. Ze achten het echter wel waarschijnlijk dat Chopins artsen bij het stellen van een diagnose epilepsie over het hoofd hebben gezien. En juiste die ziekte is volgens hen waarschijnlijk de oorzaak van Chopins hallucinaties.

De artsen vinden het niet waarschijnlijk dat de hallucinaties veroorzaakt werden door bijvoorbeeld schizofrenie. Bij hallucinaties die door die ziekte veroorzaakt worden horen patiënten namelijk ook vaak stemmen en daar had Chopin geen last. Ook migraine sluiten de arsten uit. Hallucinaties als gevolg van die aandoening duren namelijk vaak vrij lang en Chopins hallucinaties waren relatief kort.

Bekend is dat Chopin zo nu en dan laudanum gebruikte om tot rust te komen. Deze opium bevattende wijn kan volgens de wetenschappers ook niet de oorzaak zijn van de hallucinaties die door Chopin en zijn geliefde George Sand zijn beschreven. Chopin had namelijk ook al visioenen voordat hij dit verdovende middel ging gebruiken.

Foto: Cypriotische kerk Ogenschijnlijk zonder het te weten hing…
Colin Firth als George VIDe historische film The King's…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: