Chopin-portret gevonden dat in Auschwitz hing

In Polen is een portret van de componist Frederic Chopin opgedoken, dat ooit in een muziekzaal van concentratiekamp Auschwitz hing. Dat meldt de NOS.

Het portret van de beroemde componist werd gemaakt door de Poolse gevangene Mieczyslaw Koscielniak, een kunstenaar die in 1941 werd gearresteerd en naar Auschwitz werd overgebracht. Gedurende zijn jaren in het concentratiekamp maakte hij enkele honderden werken waarop hij hoofdzakelijk een beeld schetste van het dagelijks- advertentie -
Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela

leven van de gevangenen.

Het portret van Chopin maakte onderdeel uit van een serie portretten van componisten. Koscielniak maakte deze werken in opdracht van de Duitsers. Ze werden opgehangen in een klein oefenzaaltje van het orkest van Auschwitz. Dit orkest, dat voornamelijk bestond uit gevangenen, speelde onder meer als er nieuwe treinen met gevangenen arriveerden.

Tot nu toe werd aangenomen dat alle componisten-portretten van Koscielniak verloren gingen tijdens de ontmanteling van het kamp. Onlangs las de Poolse professor Aleksander Skotnicki in een boek echter over de werken en hij realiseerde zich dat hij waarschijnlijk een van de schilderijen in zijn huis had hangen. Toen hij in een hoek van het werk ook nog eens de initialen MK en het jaartal 1943 zag, wist hij helemaal zeker dat het om een werk van Koscielniak ging.

Dat er een afbeelding van een Poolse componist in het concentratiekamp blijkt te hebben gehangen is opmerkelijk. Volgens een zoon van Koscielniak had de kunstenaar namelijk de opdracht gekregen afbeeldingen van Duitstalige componisten te maken als Mozart, Wagner en Beethoven.

Museum MeermannoBij Museum Meermanno in Den Haag is vanaf…
Standbeeld van Pablo Casals op de berg Montserrat - cc
Pau Carles Salvador, Pablo voor Castiliaanssprekenden, Casals i Desfilló kan beschouwd worden…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net