Choreograaf Rudi van Dantzig (78) overleden

Balletschoenen

De beroemde Nederlandse choreograaf, danser en balletleider Rudi van Dantzig is donderdag op 78-jarige leefijd overleden.

Rudi van Dantzig begon op zijn zestiende, relatief laat met balletdansen. Hij kreeg les van Sonia Gaskell, grondlegster van Het Nationale Ballet.

In 1952 nam diezelfde Gaskell hem aan als danser bij haar Ballet Recital, dat in 1954 het Nederlands Ballet werd. In opdracht van Gaskell maakte Van Dantzig in 1955 zijn eerste choreografie:

- advertentie -Nachteiland, op muziek van Claude Debussy.

Vanaf 1965 maakte Van Dantzig onderdeel uit van de artistieke staf van het nieuwe Het Nationale Ballet. Vier jaar later volgde hij Gaskell op als artistiek directeur van dit ballet.

Gedurende zijn carrière maakte Van Dantzig meer dan vijftig balletten. Velen daarvan zijn over de hele wereld uitgevoerd.

De geboren Amsterdammer was ook actief als schrijver. Zo publiceerde hij in 1986 bijvoorbeeld de roman Voor een verloren soldaat. Deze roman werd later onder dezelfde titel verfilmd.

Ongelooflijke bijdrage

Volgens Ted Brandsen, de huidige artistiek directeur van Het Nationale Ballet, zal de naam van Van Dantzig voor altijd verbonden blijven aan Het Nationale Ballet. In een in memorian schrijft Brandsen onder meer:

Rudi is een van Nederlands grootste kunstenaars. Als choreograaf en als artistiek leider heeft hij een ongelooflijke bijdrage geleverd aan de bloei van de danskunst in ons land.

Still uit Sonny BoyDe Nederlandse historische film 'Sonny Boy'…
Still uit 'Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer'Tijdens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: