Dark
Light

Christie’s veilt kroonluchter uit Hirsch Gebouw

Auteur:
1 minuut leestijd

De kroonluchter
Bij veilinghuis Christie’s wordt volgende week een bijzondere art deco kroonluchter uit het Hirsch Gebouw in Amsterdam geveild.

Het Hirschgebouw bevindt zich aan het Amsterdamse Leidseplein. Het pand kwam onlangs in het nieuws toen de Apple Store er zijn deuren opende. Het neoclassicistische bouwwerk dankt zijn naam aan het van oorsprong Duits-Belgische modewarenhuis Hirsch & Cie dat er van 1882 tot 1976 gevestigd was.

De koninginnen Wilhelmina en Juliana, maar bijvoorbeeld ook Mata Hari, kwamen daar voor luxe handschoenen, hoeden en lingerie. Toen het warenhuis eind jaren zeventig moest sluiten, verhuisden de vier kroonluchters naar de Stadsschouwburg aan de andere kant van het Leidseplein. Deze verkocht in 2000 één exemplaar.



De eigenaar biedt de Frans vergulde bronzen kandelaar nu ter veiling aan.

De bijna drie meter hoge lamp moet tussen de 80.000 en 120.000 euro opbrengen. Voor het ophangen is wel een degelijke schroef nodig. De kroonluchter weegt ongeveer zeshonderd kilo.

De kroonluchter is het topstuk van de veiling van Decoratieve Kunst (19 en 20 juni). In totaal zijn er 620 kavels. Er worden verder onder meer vogelkooien, Boeddhabeelden en schilderijen geveild.

Hirsch Gebouw – Stadsarchief

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×