Christie’s veilt voor het eerst een Renoir

Main de Coco – Auguste Renoir, 1896

Bij Christie’s Amsterdam wordt dinsdag voor het eerst een werk van de Franse schilder Auguste Renoir (1841-1919) geveild. Het veilinghuis heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om een klein werk van 14 bij 18 centimeter waarop de hand van Claude, de jongste zoon van de Franse impressionist, te zien is. De waarde van het werk getiteld Main de Coco uit 1896 wordt geschat op ongeveer vijftienduizend euro. Veilinghuis Christie’s over Auguste Renoir:

Pierre-Auguste Renoirwas wegbereider van het impressionisme en een van de meest invloedrijke schilders van de 19e en 20ste eeuw. Renoir’s favoriete onderwerpkeuze was vrouwelijk schoon, veelal met een vlotte verftoets en levendige kleuren afgebeeld in de buitenlucht. Na de geboorte van zijn tweede zoon Jean in 1894 ontwikkelde Renoir een intiemere stijl, waarvoor hij vaak zijn kinderen als onderwerp nam. Op dit schilderij zien we de hand van zijn jongste zoon Claude, ofwel ‘Coco’. De al genoemde Jean zei over hun beider vader: ‘Hij praat constant over handen. Hij beoordeelt mensen in een oogopslag op hun handen. “Zag je die jongen en de manier waarop hij zijn pakje sigaretten opende? Een schurk. En die vrouw: zag je hoe ze haar lokken met haar wijsvinger uit haar gezicht haalde? Een brave meid.” De meeste mensen kijken in de ogen om te zien of een ander oprecht is. Renoir keek altijd naar de handen.’

Het werk van Renoir maakt deel uit van Christie’s veiling van ruim hondervijfenzeventig Impressionistische en Moderne kunstwerken. Andere topstukken zijn een kamerscherm van René Magritte en werken van Léon de Smet, Carel Willink, Isaac Israëls en Hendrik Willem Mesdag. Kijkdagen zijn van vrijdag 11 november tot en met maandag 14 november.

- advertentie -
national-gallery-londen
National Gallery in Londen - Foto: CC/John WinfieldIn 2013…
Afb: De Eland/Van Gendt Book AuctionsEen particulier heeft onlangs…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: