Christusbeeld in Rio de Janeiro (Brazilië)

Cristo Redentor – Christus de Verlosser

Het beeld Christus de Verlosser is waarschijnlijk het bekendste beeld van Brazilië. Het staat in de wijk Alto da Boa Vista boven op de berg Corcovado en kijkt uit over de stad Rio de Janeiro.

Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 3.0)

Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 3.0)

Dat het 38 meter hoge beeld bestaat, is vooral te danken aan de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij kwam in 1850 met het idee om een beeld van Jezus op de 710 meter hoge berg Corcovado te plaatsen. Prinses-regentes Isabella van Brazilië, die verzocht werd de buidel te trekken, vond dit echter geen goed plan. In 1889 werd het project definitief afgeblazen. In dat jaar werd Brazilië een republiek en werd in de wet vastgesteld dat kerk en staat gescheiden moesten blijven.

Toeristische trekpleister

In 1921 werd het idee nieuw leven ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Tien jaar later werd het beeld onthuld door de toenmalige president van Brazilië. De onthulling vond plaats op 12 oktober 1931. Het standbeeld, een enorme toeristische trekpleister, wordt beheerd door het aartsbisdom van Rio. Begin 2014 verloor het beeld door de bliksem een deel van een vinger. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2014 was het beeld veelvuldig te zien, evenals tijdens de Olympische Spelen van 2016.

Lees ook: Nederlands-Brazilië (en het begin van de Nederlandse slavenhandel)

- advertentie -
't Kasteel Keulen aan Rio Grande in Nederlands-Brazilië (Johannes Vingboons)
Nederlands-Brazilië was van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika, het…
Oude schoolbus (sxc.hu)
Het is zomervakantie. Heerlijk toch? Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: