Churchill doneerde 50 pence na watersnoodramp

De Britse premier Winston Churchill blijkt na de watersnoodramp van 1953 in zijn eigen buidel te hebben getast voor een donatie aan de zwaarst getroffen gebieden van Zeeland.

Jaap Schoof van het Watersnoodmuseum zegt in het AD van dinsdag dat er een document is ontdekt waaruit dit blijkt. Een enorm bedrag doneerde de legendarische oorlogspremier overigens niet. Hij schonk in 1954 een bedrag van 50 pence om een rij bomen te planten in een zwaar getroffen gebied in Zeeland.

Het document is onlangs gevonden tijdens opruimwerkzaamheden in het voormalige gemeentehuis van Ouwerkerk. Het Waternoodmuseum exposeert vanaf volgende week een kopie van de brief. Het origineel krijgt een plek in het archief in Zierikzee.

De watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Tijdens een noordwesterstorm braken begin dat jaar de dijken bij Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant door. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven.

Drewitzer-meerHotelketen Van der Valk heeft een voormalig landhuis van…
Prent van het Behouden Huys op Nova Zembla uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: