‘Coco Chanel spioneerde voor de nazi’s’

Coco Chanel

De beroemde modeontwerpster Coco Chanel spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s. Dat beweert de auteur van een nieuw boek over het leven en werk van de Française.

In het nieuwe boek, getiteld Sleeping with the enemy – Coco Chanel’s secret war, stelt journalist Hal Vaughan dat mode-icoon Chanel tijdens de Tweede Wereldoorlog spioneerde voor de nazi’s.

Bekend is dat Chanel tijdens de oorlog een relatie had met de Duitse officier Hans Günther von Dincklage. In eerdere boeken over Chanel werd deze Von Dincklage vaak voorgesteld als een relatief onschuldig figuur. Zo zou hij bijvoorbeeld geen nazi zijn geweest. In Sleeping with the enemy probeert journalist Hal Vaughan te bewijzen dat deze Von Dincklage in werkelijkheid een goed opgeleide Duitse spion was. Tussen 1926 en 1939 zou hij een spionagenetwerk hebben geleid dat actief was rond de Middellandse Zee en in Parijs. Von Dincklage zou direct hebben gerapporteerd aan nazi-propagandaminister Joseph Goebbels.

Vaughan doet verder uit de doeken hoe Chanel volgens hem lid werd van de Duitse inlichtingendienst. Danzij deze collaboratie kon de mode-ontwerpster volgens de journalist in het Ritz-hotel blijven wonen terwijl dat hotel destijds eigenlijk alleen bestemd was voor Duitse officieren. Chanel’s codenaam als spion zou Westminster zijn geweest.

- advertentie -

In Sleeping with the enemy schrijft Vaughan verder dat Chanel haar contacten met de nazi’s gebruikte om te proberen weer in het bezit te komen van haar wereldberoemde parfum Chanel No. 5. Dit parfum werd verspreid door de Joodse industriëlen Pierre en Paul Wertheimer. Chanel slaagde er echter niet in de rechten weer in bezit te krijgen. De Wertheimers waren met hun bedrijf op tijd uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Na de oorlog woonde Chanel negen jaar lang in Zwitserland. In 1954 keerde ze terug naar Parijs en heropende ze haar beroemde modehuis. Haar parfum Chanel No. 5 is nog altijd één van de best verkochte parfums ter wereld.

De controversiële posterDe Duitse rechts-nationalistische NPD ligt onder vuur…
Foto: Nationaal ArchiefHet Nationaal Archief heeft maandag 26.000 interneringskaarten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: