Code-R: Jongeren over de Indië-herdenking

Code-R - Het verhaal van Lily

Code-R – Het verhaal van Lily

Op 15 augustus vindt de jaarlijkse herdenking plaats van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. De Anne Frank Stichting en het Indisch Herinneringscentrum hebben in aanloop naar de herdenking het project Code-R gelanceerd, hierin worden jongeren uitgedaagd na te denken over de betekenis van oorlog, keuzes, dilemma’s en herdenken.

Code-R

Code-R


Online en via een iPad-app kunnen jongeren hun verhalen en gedachten delen. Op een bij het project behorende website is bijvoorbeeld al het verhaal te vinden van de zeventienjarige Esmée te Velde. Zij vertelt het oorlogsverhaal van haar grootouders Lily en Dolf tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Ook vijf andere jongeren vertellen op Code-R een bijzonder familieverhaal uit de Tweede Wereldoorlog en gaan in op de vraag: wat is jouw Code-R, ofwel: wat betekent oorlog en herdenken voor jou?

Wouter Prudon, filmmaker en drummer bij Chef’Special, geeft aan de oproep gehoor en vertelt op 15 augustus op Code-R over de film die hij over zijn beide oma’s maakte:

- advertentie -

Ik filmde mijn oma’s om hun oorlogsverhalen te vereeuwigen. Mijn Nederlandse oma zag de Duitsers door de straten marcheren en mijn Indische oma zat in een Jappenkamp. Ze vertelden allebei schrijnende verhalen. Door met ze te praten probeer ik te begrijpen hoe zoiets verschrikkelijks ooit heeft kunnen gebeuren. Door te herdenken sta ik stil bij de kansen die ik heb en die anderen ontnomen zijn.

Lesbrieven voor docenten

Code-R bestaat onder meer uit de zes familieverhalen van jongeren over de oorlog, lesbrieven voor docenten en de historische stripboeken De Ontdekking, De Zoektocht en De Terugkeer van Eric Heuvel.

Het project is een initiatief van de Anne Frank Stichting in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en LBi. Bezoek voor meer informatie de website code-r.annefrank.org

Gerelateerde uitgaven:

De 'Hitlerschoen' op de website van TchiboNadat een…
Het BinnenhofDe voorzitters van de Eerste en Tweede…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: