Codex Calixtinus gestolen uit kathedraal

Codex Calixtinus

De Codex Calixtinus, die onder meer één van Europa’s eerste reisgidsen bevat, is deze week gestolen uit de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

De codex dateert uit de twaalfde eeuw en is vernoemd naar paus Calixtus II (ca. 1060-1124). Het werk bevat onder meer een pelgrimsgids voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostela, een bedevaartsoord in het westen van Spanje waar de apostel Jacobus volgens een legende werd begraven. De codex bestaat uit vijf delen en twee bijlagen. In 1964 werden de verschillendeonderdelen gebundeld in één volume.

- advertentie -

Het manuscript bevond zich in een kluis van de kathedraal van Santiago de Compostela. Slechts drie mensen zouden toegang hebben gehad tot deze kluis: een deken en twee wetenschappers. De diefstal van de codex werd dinsdag opgemerkt door een van de werenschappers.

Spaanse media spreken van één van de “grootste kunstroven uit de Spaanse geschiedenis’. Volgens de Spaanse krant El Correo Gallego zijn er bij de kluis geen sporen van braak aangetroffen

De ontvreemding werd donderdag naar buiten gebracht door de Spaanse politie. Men vermoedt dat een crimele bende achter de diefstal zit. Mogelijk handelde deze bende in opdracht van een verzamelaar. De waarde van de codex is niet precies bekend. Volgens Spaanse autoritieten is het manuscript “van onschatbare waarde”. Op de legale markt is het werk eigenlijk niet te verkopen.

Een fotokopie van de gestolen pelgrimsgids is momenteel te zien in het museum voor Religieuze Kunst in Uden. Dit museum wijdt momenteel een tentoonstelling aan de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Medieval chant from Codex Calixtinus

Hunebed D45 bij EmmenEen hunebed bij Emmen is deze…
Foto: NOS/Pauline BroekemaDe zogenaamde Fortuna van Urk, een beeldfragment…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: