Collectie Frits Lugt verwerft portretten Jan de Bray

De twee pendant portretten van Jan de Bray – Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Paris

De schilderijencollectie van Frits Lugt, ondergebracht in de Fondation Custodia in Parijs, is onlangs uitgebreid met portretten van de Haarlemse kunstenaar Jan de Bray (ca. 1627-1697).

Het gaat om twee zogenaamde ovale pendante uit 1662 van een man en een vrouw. De geportretteerden waren op het moment van schilderen volgens de de Fondation Custodia respectievelijk 22 en 19 jaar oud. Om wie het gaat is niet helemaal duidelijk, maar vermoedens zijn er wel.Op de achterkant zijn in de negentiende eeuw wel de namen geschreven van Jacob van Vaerle en zijn zuster Lysbeth, maar het is volgens medewerkers van de collectie Frits Lugt de vraag of volwassen kinderen zo in de vorm van pendanten door De Bray zouden zijn geportretteerd.

- advertentie -

Er bestaan twee aquarellen naar de schilderijen uit 1785 waarop ze zijn geïdentificeerd als Lambert Schutter, geboren in 1640 en dus 22 jaar oud in 1662, en Eva van Beresteyn. De twee traden op 24 september 1662 in het huwelijk en het lijkt erop dat ze ter gelegenheid van die gebeurtenis voor de schilder poseerden. Fondation Custodia over de kunstwerken:

De lichtelijk verlegen uitdrukking van de vrouw en de zelfbewuste aanwezigheid van de man verlenen de portretten hun bijzondere aantrekkelijkheid. Hij heeft een hoed in de hand, zij een naar binnen gevouwen waaier. De toestand van de schilderijen, afkomstig uit Frans particulier bezit, is perfect. De tintelende kwaliteit van De Bray’s kunstenaarschap straalt de beschouwer tegemoet.

De schilderijen zijn tot en met 27 mei te zien in de tentoonstelling Un Univers intime in het Institut Néerlandais in Parijs/

Lees ook: Schilderijen Collectie Frits Lugt tentoongesteld in Parijs

De twee pendant portretten van Jan de Bray – Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Paris

google-art-project-2012-1-gr
Kröller Müller via het Google Art ProjectInternetonderneming Google heeft…
Een van de geschonken werken: Ice Box, Peter Saul,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: