Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk voor het publiek

Willekeurige foto van enkele oude munten

Willekeurige foto van enkele oude munten

Het Geldmuseum in Utrecht sluit op 1 november de deuren maar de collectie blijft toegankelijk voor het publiek. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft dat woensdag bekendgemaakt.


Het grootste deel van de collectie – het zogeheten numismatische (muntkundige) deel – gaat naar De Nederlandsche Bank. Een ander deel van de collectie die meer archeologische en kunsthistorische objecten bevat, gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De collectie van het Geldmuseum begint bij de eerste munt uit de zevende eeuw voor Christus en loopt door tot de laatst geslagen Euromunt. Minister Bussemaker:

In de collectie zijn alle soorten munten, van de klassieke oudheid tot en met het Koninkrijk der Nederlanden, goed ertegenwoordigd. Het is goed dat de collectie zichtbaar en bewaard blijft, zodat de kennis niet verloren gaat.

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden gaan samenwerken op het gebied van educatie, zichtbaarheid en publieksbereik. Ze gaan objecten opnemen in de eigen vaste opstelling en zullen daarnaast tijdelijke tentoonstellingen organiseren. De collectie en de bibliotheek blijven ook toegankelijk voor onderzoekers.

- advertentie -
Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de…
Het Van Gogh Museum heeft deze maand een nieuwe gratis app gelanceerd:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: