Collectie theaterinstituut naar UvA

Leidse Schouwburg

De collectie van Theater Instituut Nederland (TIN) verhuist naar de Universiteit van Amsterdam. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het TIN sluit eind dit jaar de deuren vanwege de beëindiging van de subsidie. Het leek er even op dat de collectie onbeheerd zou raken, maar na overleg tussen de universiteit, het theaterinstituut en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is besloten de verzameling onder te brengen bij de afdeling Bijzondere Collecties en de Universiteitsbibliotheek van de UvA.


De collectie bevat onder andere 30.000 theateraffiches, 146.000 foto’s van 22.000 voorstellingen, 26.000 portretfoto’s van 2450 theatermakers en een uitgebreide audio- en videocollectie. Daarnaast zijn er 20.000 prenten en tekeningen en ruim 20.000 objecten: maskers, kostuums, maquettes, decorstukken en accessoires.

- advertentie -

De collectie dient als bron voor onderzoek naar en onderwijs over de Nederlandse theatergeschiedenis. Er is onder meer een digitale database van premières sinds 1751 en ruim 50.000 recensies. Bijzonder zijn ook de 429 archieven van personen en theatergezelschappen – onder andere van Wim Kan, Louis Davids en Freek de Jonge.

[caption id="attachment_7725" align="alignleft" width="265"]3,2 miljoen Belgische krantenpagina's gedigitaliseerdDe Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: