Dark
Light

Collecties Koninklijke Conservatoria tijdelijk ondergebracht bij KBR

1 minuut leestijd
Deel van de collectie van de conservatoria
Deel van de collectie van de conservatoria - Foto: KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) huisvest de komende tijd de erfgoedcollecties van de Koninklijke Conservatoria van Brussel (CrB en KCB). Deze verhuizing is het gevolg van ingrijpende renovatiewerken aan het historisch pand van de conservatoria, die naar verwachting vijf jaar zullen duren.

De collecties, bestaande uit meer dan één kilometer aan partituren, archiefstukken en kostbare muziekwerken, worden tijdelijk ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek, het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) en het Rijksarchief in Leuven. Deze verzameling omvat muziekstukken van de Middeleeuwen tot heden, met onder andere achttiende-eeuwse partituren uit Duitsland en Italië en werken van twintigste-eeuwse Belgische componisten.

De samenwerking tussen KBR en de conservatoria biedt volgens de instellingen nieuwe mogelijkheden voor de ontsluiting van de collecties. Bezoekers van bibliotheek krijgen de kans om nu ook kennis te maken met de muziekschatten van de conservatoria. De stukken worden bewaard in een speciaal magazijn dat beschikt over passende beveiliging en aangepaste klimaatcontrole.

Sara Lammens, algemeen directeur van KBR, is enthousiast over de samenwerking en benadrukt de mogelijkheden die de tijdelijke situatie biedt voor zowel onderzoekers als het publiek.

Deze situatie opent interessante perspectieven voor het publiek, dat voortaan de kans krijgt om deze twee bijzonder complementaire collecties op een en dezelfde plek te raadplegen en te bestuderen.

×