Dark
Light

Commotie om ‘nepveteranen’ Koude Oorlog bij defilé

Auteur:
1 minuut leestijd

Verschillende veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan militaire missies in Irak en Afghanistan zijn boos over de deelname van zogenaamde ‘nepveteranen’ aan het jaarlijkse 5 mei-defilé in Wageningen. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.

Medailles van de Koude Oorlogveteranen – Foto: KOVOM
Het gaat om enkele tientallen veteranen die zich ‘Koude Oorlogveteranen’ noemen. Tijdens het defilé willen deze veteranen ook medailles opspelden die niet officieel door Defensie zijn verstrekt. De onofficiële onderscheidingen kunnen gekocht worden bij de belangenvereniging voor militairen die dienden tijdens de Koude Oorlog, Kovom.

De oud-militairen uit de Koude Oorlog hebben dit jaar voor het eerst toestemming gekregen om mee te lopen in het traditionele defilé in Wageningen. De coördinator van het Comité 4 en 5 mei Wageningen zegt in de Telegraaf:

“Behalve bij de bevrijding, staan we ook stil bij het behoud van onze vrijheid. Daar heeft de Koude Oorlog een rol bij gespeeld.”

De krant meldt dat de deelname van de ‘Koude Oorlogveteranen’ op veel weerstand stuit bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan militaire missies in Irak en Afghanistan. De critici spreken schertsend van ‘Brezjnev-bestrijders’ en zijn ook niet te spreken over de glimmende ‘nep-onderscheidingen’ die de veteranen willen opspelden.

Boek: Als de Russen komen
Ook interessant: De Koude Oorlog (1945-1991) – Samenvatting & Tijdlijn

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×